Descobriu el Conflent

NATURA, PATRIMONI I HISTÒRIA


El Conflent ofereix tres eixos que el fan atractiu: el patrimoni romànic, el patrimoni natural i la història.

La proximitat de l’abadia de Sant Miquel de Cuixà, el monument més interessant de la nostra arquitectura preromànica, evoca la figura de l’abat Oliba, que també fou abat de Ripoll, bisbe de Vic i que l’any 1025 fundà el monestir de Montserrat. Els priorats de Serrabona i Marcèvol i el monestir de Sant Martí del Canigó, entre molts altres, són exemples excepcionals de l’arquitectura romànica.


El massís del Canigó es dreça damunt les planes del Conflent i el Rosselló, d’una banda, i del Vallespir i de l’Alt Empordà, de l'altra, i té com a punt més alt la pica del Canigó, de 2.785 metres. Té un interès natural innegable, sobretot geològic. Literàriament, el Canigó passa a ser un referent amb el poeta Jacint Verdaguer, que escriví una de les obres colossals de la nostra literatura, després de fer a peu totes aquestes contrades.

Si la història del casal de Barcelona va estretament lligada al Conflent, on la llegenda diu que el comte Guifré ‘el Pilós’ nasqué a l’avui derruït Castell de Rià, també va lligada a l’antic Regne de Mallorca sorgit arran de la mort del comte-rei Jaume I, que fa que a Perpinyà hi hagi avui el Palau dels Reis de Mallorca.

Prada fou un dels llocs emblemàtics de l’exili després de la Guerra Civil espanyola: Pompeu Fabra, el lingüista a qui la llengua catalana deu la normativització, és enterrat al cementiri de Prada; i Pau Casals, el violoncel·lista de fama mundial, apòstol de la pau, que compongué l’Himne de les Nacions Unides, on pronuncià el discurs vibrant «I am a Catalan». Precisament, aquest establiment duu el nom d’aquest català universal: Alberg Pau Casals - Canigó. En memòria de la defensa de la catalanitat i de la pau entre els pobles, malgrat les fronteres. Cal recordar, també, que entre els anys 1939 i 1957 Casals visqué a Prada, i una de les cases on s’hostatjà fou precisament la masoveria de la finca de Vallroc.

 

MÉS INFORMACIÓ:

Al web Turisme-Canigó

En aquest enllaç podeu descarregar la guies en català dels indrets que podeu visitar

En aquest enllaç trobareu les excursions que podeu fer pel Conflent

ItinerarisProposta CN
En aquesta pàgina hi trobareu els itineraris que realitzem amb els alumnes que visiten l'EdA del Canigó.
Entenem els itineraris com una bona forma d'apropament al patrimoni cultural i natural doncs ens permeten descobrir la botànica, la geologia, la fauna, el paisatge i el traç dels humans al llarg de la història.