Entorn d'Aprenentatge del Canigó

ENTORN D’APRENENTATGE DEL CANIGÓ

http://serveiseducatius.xtec.cat/edadelcanigo/


Els camps (CdA) i els entorns (EdA) d'aprenentatge són serveis educatius que treballen conjuntament amb els centres educatius, per promoure l'aprenentatge de l'alumnat a través de l'oferta d'activitats didàctiques innovadores realitzades en un medi natural o cultural singular i per contribuir a l'aprofundiment de la formació competencial de l'alumne.

A l'Entorn d'Aprenentatge del Canigó
podeu fer una estada amb nosaltres i conèixer el ric patrimoni cultural i natural de la Catalunya Nord i en concret del Conflent, comarca històrica que ens acull. És una proposta pedagògica adreçada a l'alumnat de darrer cicle de primària, secundària  i batxillerat. Els centres educatius poden fer estades de dos a cinc dies a l'EdA del Canigó, amb l'allotjament, i la realització d'activitats educatives.

Com cada any, s'obre el període d'inscripcions per a fer activitats d'un dia o estades de 2 a 5 dies als Camps i Entorns d'Aprenentatge per al curs 2024-2025. El termini per a fer les preinscripcions és des del 2 de maig fins al 31 de maig del 2024, en període ordinari. A partir del 1r de juny podeu fer la vostra sol·licitud a través del següent formulari específic.

Obertes les inscripcions per al curs 2024-2025. Al web del Departament d'Educació http://xtec.gencat.cat/ca/serveis/sesc/cda/inscripcio/ trobareu tota la informació necessària i l'accés a l'aplicació de gestió en línia per fer la sol·licitud. En el cas que sigueu un centre fora de Catalunya o una Universitat podeu fer la vostra sol·licitud a través del següent formulari específic.

Per qualsevol aclariment ens podeu contactar per correu electrònic a: eda-canigo@xtec.cat o trucant al (0033) 644 825 287 o (0034) 607 073 317 i amb molt de gust us atendrem.


ELS ÀMBITS DE L'ENTORN D'APRENENTATGE DEL CANIGÓ

El bressol de Catalunya: És ben sabut que Ripoll és coneguda com el bressol de Catalunya. Aquesta denominació la disputa amistosament amb la comarca del Conflent. Sigui l’una o l’altra, el que és indiscutible  és que en aquestes valls de cada cantó del Pirineu hi sorgiren uns comtats que, junts, amb els seus castells i monestirs dirigits per homes coratjosos, van començar a escriure una història mil·lenària. Una història que encara perdura. Activitats: Sant Martí del Canigó, Sant Miquel de Cuixà, Priorat de Serrabona, Priorat de Marcèvol i Castell de Rià.


Antic Regne de Mallorca: Va haver-hi un temps que la Catalunya Nord va formar part del Regne de Mallorca (1276 – 1349).  D’aquest passat lligat a les Illes, resten vestigis en el territori. Els coneixerem i veurem quines foren les relacions de la Catalunya Nord amb l’illa de Mallorca. Activitats: Castell Reial de Cotlliure, Palau dels Reis de Mallorca, Catedral de Perpinyà.


Fem el Verdaguer. Excursionisme i poesia: Entre els estius de 1882 i 1883, el poeta Jacint Verdaguer va recórrer el nostre Pirineu per coronar els seus cims més populars mentre componia la seva obra més emblemàtica: Canigó. Aquesta activitat vol ser un homenatge a un dels iniciadors de l’excursionisme, Verdaguer, que de forma agosarada va caminar pas a pas per descobrir les llegendes, la toponímia, la història i la llengua. Activitats: proposem una mirada diferent als itineraris de Sant Martí del Canigó i el Castell de Rià, a través de la poesia de Verdaguer, mentre descobrim la natura i el paisatge.


Exili i resistència: La Catalunya Nord, territori fronterer al llarg de la història, fou un territori d’arribada de milers de republicans fugint del feixisme. Tots ells iniciaven, en arribar a aquestes contrades, l’exili, que per si mateix comportava resistència. Treballarem els grans conflictes del segle XX i les seves conseqüències, tot recorrent espais de memòria que ens han d’ajudar a no oblidar. Activitats: Memorial de Ribesaltes, Camps de refugiats, Platja d'Argelers, Maternitat d'Elna, Descoberta de Prada, Itinerari de l'exili, Cartes des de Prada.


Territori, geologia i medi ambient: conforma un conjunt d’activitats centrades en el patrimoni natural. La importància geològica de la zona, la diversitat d’ecosistemes, la combinació d’aigües termals, aigües subterrànies i torrents fluvials, configuren un territori amb un paisatge en intrínseca relació amb l’activat humana que des de temps passats ha sabut obtenir els recursos necessaris per la seva subsistència. Activitats: massís del Canigó, Bosc del Bastard, Coves de les Grans Canaletes, Orgues d'Illa de Tet i Taller de pedra seca.


Frontera: En funció de la vostra via d’accés us rebrem en una de les fortaleses, on farem una visita i reflexionarem sobre el fet fronterer, al llarg de la història i en l’actualitat. Activitats: Fort Liberia, Vilafranca de Conflent, Fort Bellaguarda, Ciutadella de Montlluís.


Consulteu totes les activitats

L'Alberg ofereix, a part de les activitats pròpies de l'Entorn d'Aprenentatge i en horari no lectiu, activitats de lleure que podeu consultar amb els coordinadors de l'estada.

 

Contacte:
eda-canigo@xtec.cat
Tel. (0033) (0) 644 825 287
(0034) 607 073 317
Web de l'Eda Canigó


 • Programa 'Viure al país' [France 3]: L'Alberg Pau Casals

 • Us presentem el documental Escaping War, fruit de tres anys de treball dels alumnes de l'Institut Vall de Llémena de Sant Gregori. Compara la situació dels nens i les nenes exiliades durant la Guerra Civil espanyola, ara fa 80 anys, amb la situació dels i les adolescents que han hagut de fugir de Síria a causa de l'actual conflicte bèl·lic.

 • Proposta per als centres educatius de Catalunya NordProposta CN
 • Compartim una proposta d'activitat sobre ocells i el poema Canigó de Jacint Verdaguer. Podeu accedir-hi clicant aquest enllaç: Ornitologia verdagueriana.
  Ornitologia Verdagueriana
 • ItinerarisProposta CN
  En aquesta pàgina hi trobareu itineraris que realitzem a l'EdA del Canigó.
  Entenem els itineraris com una bona forma d'apropament al patrimoni cultural i natural, doncs ens permeten descobrir la botànica, la geologia, la fauna, el paisatge i el traç de la humanitat al llarg de la història.